Otvorený list Davida Williamsa – preklad

Pozdravujem z Maui!

 

Keď učím jogu, vždy mi to pripomenie, že existujú dôležité princípy, ako sa učí a praktikuje Aštanga joga na základe mojej osobnej štúdie, pozorovania a neprerušenej praxe. Považujem za dôležité podeliť sa o ne.

 

Po prvé a predovšetkým dúfam, že sa odo mňa naučíte: „Ak to bolí, robíte to zle.“ V priebehu rokov som zistil, že príliš veľa ľudí ubližuje sebe a ostatným. Prax jogy môže byť (a mala by byť) príjemná od začiatku až do konca. Dôležité sú mula bandha a hlboké dýchanie. Flexibilita sa dostaví ako výsledok dennej praxe.

 

Z vlastnej praxe a pozorovania som sa naučil, že prekračovanie súčasných limitov, na úkor pozície, by mohlo mať za následok zranenie, čo vedie k tomu, že človek potrebuje prerušiť svoju prax aby sa zranenie zahojilo, aby sa zotavil a aby mohol pokračovať vo svojej praxy. Tieto udalosti sú nie len nepríjemné, ale sú aj v rozpore s mojou vierou, že prostredníctvom pomalého, stabilného každodenného postupu sa dá dosiahnuť väčšia flexibilita tým, že sa vytvorí vlastné vnútorné teplo, relaxácia v pozíciách. Namiesto toho, aby ste sa do pozícií tlačili nasilu. Pozoroval som, že táto pomalšia a stabilnejšia metóda je nielen zdravšia, ale umožňuje človeku rozvinúť väčšiu flexibilitu trvalejšieho charakteru než silová metóda. Bohužiaľ, mnohí prišli na to, že prekračovanie svojich súčastných limitov môže viesť k prerušeniu alebo obmedzeniu praxe počas zotavovania. Tento cyklus môže viesť k nepríjemným zážitkom spojených s praxou jogy, a nie k príjemným zážitkom, ktoré sa snažíme vyvolať a ktoré považujem za nevyhnutné pre celoživotnú prax.

 

Na mojich workshopoch chcem každému ukázať ako môžu byť série Aštanga jogy praktizované úplne príjemne, počas celého života.

 

Predpokladám, že keď ste prvýkrát videli prax, povedali ste si: „Ak by som to urobil, bolo by to pre mňa skvelé!“ Pozorovali ste prax a chcete v tom pokračovať. Kľúčom je schopnosť pokračovať v cvičení jogy po zvyšok vášho života. Z viac ako 40 rokov pozorovania tisícok ľudí, ktorí praktizujú jogu si uvedomujem, že tí, ktorí pokračujú sú tí, ktorí prišli na to ako prax urobiť príjemnou. Tešia sa na ich každodennú prax a nič ich nemôže odradiť, vždy si nájdu čas. Prax sa stáva jednou z najpríjemnejších častí dňa. Ostatní, vedome, podvedome alebo nevedome, prestali praktizovať. Mojim cieľom je urobiť všetko, čo je v mojich silách, aby som Vás inšpiroval ku svojej vlastnej praxy jogy a to nielen počas niekoľkých dní keď sme spolu, ale po celý zvyšok vášho života.

 

Po druhé, by som sa chcel s vami podelíť o svoje presvedčenie, že konečným cieľom jogy nie je zvýšiť flexibilitu a silu. Zvýšená flexibilita a sila sú jednoducho prirodzené výsledky a prínosy každodennej praxe.  Väčšia flexibilita a sila sú dôležité a jednoznačné prínosy z jogy. Verím, že ciele praxe jogy sú sebarealizácia, udržiavanie rovnováhy a zdravia na dennej báze. Zdravie je vaše najväčšie bohatstvo. Naše DNA vie, ako sa uzdraviť. Všetko, čo potrebuje, je energia. Energetizujúce, omladzujúce postupy jogy môžu byť zdrojom tejto energie.

 

Verím, že prídete na to, že môj workshop je pre všetkých na všetkých úrovniach. Niekedy sa ma ľudia pýtajú, či je niekto „dobrý v joge“. Rýchlo reagujem, že najlepším jogínom nie je ten kto je najviac flexibilný, ale ten ktorý sa najviac zameriava na to čo robí, ten kto čo najviac používa mula bandhu a hlboké dýchanie. So smútkom som pozoroval, že ľudia „súťažia v joge“. Pozoroval som aj ostatných, ktorí sa vo svojej praxi odrádzajú, pretože cítia túto súťaživosť a obávajú sa že nikdy nebudú dosť flexibilní a zruční ako pokročilejší praktikanti. Mojou úlohou je presadiť myšlienku, že najväčším jogínom je ten kto má najradšej svoju prax jogy a nie ten kto dosiahne náročnú pozíciu praclíka. Moje presvedčenie je, že počas tejto meditácie v pohybe je dôležité to čo je pre pozorovateľa neviditeľné, to čo je v každom z nás.

 

Verím v jogu. Verím, že každý kto má túžbu môže praktizovať Aštanga jogu možno s individuálnymi úpravami spôsobom, ktorý je príjemný. Celé roky hovorím: „Ak by mi niekto povedal: Máte 15 minút, jednu hodinu …, Urobte pre seba niečo dobré. Môžete použiť činky, bicykle alebo čokoľvek“ začal by som s praxou Aštanga jogy, Pozdravy slnku a prvú sériu. “ Ak mi niekto môže ukázať niečo lepšie, som pripravený naučiť sa to. Počas môjho 40 rokov dlhého hľadania som sa naučil päť alebo šesť systémov praxe jogy. Nenašiel som lepší fyzický, mentálny a emocionálny kondičný program ako systém Aštanga jogy. Dúfam, že budete cítiť to isté po dňoch čo strávime spolu.

 

Teším sa na zdieľanie mojej praxe a skúseností s vami.

Yours in Yoga,

David Williams

 

Originál: http://www.ashtangayogi.com/HTML/studentletter.htm

IMG_4740