Poťte sa

Pot je súčasťou života a súčasťou jogy. Je viacero možností ako môžeme narábať s potom ktoré majú rôzne dôsledky. Čo je vlastne pot? Pot je voda obsahujúca mimoriadne malé množstvá minerálnych látok, kyseliny mliečnej a močoviny. Vizuálne je pot bezfarebný a bez zápachu. Aký má pot význam? Potenie umožňuje telu regulovať teplotu. Odparovanie potu ochladzuje krv v koži ktorá sa potom vráti do stredu obehového systému organizmu, ktorý vyváži zvýšenie teploty. Čo by ste mali robiť s Vaším potom? Mali by ste ho využit k Vášmu najlepšiemu úžitku. Joga je proces očisty. Cvičenie jogy čistií fyzické telo, nervový systém a myseľ. Rovnako ako pri väčšine procesov v joge, poradie činností začína „hrubými“ procesmi (najviac fyzické) a následne sa pohybuje smerom k „jemnejším“ procesom. Teplo čistí telo a preto ak chcete čistiť svoje telo musíte sa potiť. Analógie k ohrevu kovov pre odstránenie nečistôt boli vykonávané v Indii po tisíce rokov.

Pattabhi Jois dopomáha študentom počas jogovej praxe

Rovnakým spôsobom ako sa taví zlato v nádobe aby sa odstránili z neho
nečistoty, kde pri tavení zlata nečistoty stúpajú k povrchu a následne sa nečistoty odstránia, joga varí krv ktorá vyplaví toxíny na povrch pomocou potu. KPJAYI web.

Ak nechcete veriť tradičným znalostiam odovzdávaných po tisíce rokov potom môžete dôverovať tomu, čo hovorí moderná veda o lymfatickom systéme. „Lymfa“ je tekutina skladajúca sa z bielych krviniek, ktoré sú zodpovedné za napádanie baktérií v krvi. Na rozdiel od obehového systému, lymfatický systém nemá žiadny pulz, je pumpovaný cez telo pohybom svalov a zmenami telesnej teploty. Teplo spôsobí, že lymfatické cievy sa rozšíria a chlad spôsobí ich stiahnutie. Zahrejte svoje telo pohybom svalov a budete pohybovať „lymfou“ v tele.

Tu sa dostávame k jednej zaujímavej hádanke:

Chcem mať moje telo zohriate. Keď zohrejem svoje telo, potím sa. Funkciou potu je chladiť telo. Akým spôsobom dosiahnem potenie bez ochladzovania tela?

Je tu jedno riešenie – Votriete svoj pot späť dnu do pokožky.

Nie je to pot sám o sebe, ktorý ochladzuje telo ale vyparovanie potu, ktoré ho ochladzuje. Najrýchlejší spôsob ako ochladiť spotené telo, je utretím potu uterákom a vystavenie suchej kože na vzduch. Nikdy neutierajte Váš pot počas praktizovania jogy. Votrením potu späť do pokožky pomocou Vašich rúk dokážete udržať Vašu kožu a Vašu krv teplú. Proces vtierania potu späť do kože je detailne rozpracovaný v HATHA YOGA PRADIPIKA, v texte o praktizovaní jogy z 15. storočia. Mali by ste sa vyhýbať oblečeniu, ktoré zadržuje pot. Ak počas cvičenia budete mať oblečené bavlnené tričko, ktoré je nasiaknuté potom, tak v podstate máte na tele studenú vrstvu, ktorá neustále znižuje teplotu Vašej krvi pod ňou. V Aštanga joge sú muži väčšinou do pol pása vyzlečený a ženy majú na vrchnej časti tela oblečené malé tielka prípadne športové podprsenky. Ak sa necítite pohodlne obnažovaním Vášho brucha, noste tričká ktoré odhaľujú Vaše pazuchy – obzvlášť účinná plocha pre tvorbu potu v ľudskom tele.

Sri T. Krishnamacharya

Sprchovanie hneď po cvičení jogy je taktiež zlé. Osprchovaním sa studenou vodou po cvičení jogy, sa ochladí Vaše telo čím sa zastaví proces detoxikácie (zúžením lymfatických ciev).

Osprchovaním sa teplou vodou po praktizovaní jogy má za následok stratu energie. Viem, že posledné vyhlásenie je „idealistické“. Skúste sa ale nad tým zamyslieť. Počas sprchovania teplou vodou, sa vytiahne krv pod kožu, preto vyzeráte sčervenane, čo znamená že sa vytiahne krv z vnútorných orgánov. Po praktizovaní jogy je krv vysoko okysličená, plná energie a vnútorným orgánom sa darí pod týmto prílivom energie. Sprchovaním sa po praktizovaní jogy podvádzate sami seba a ukracujete sa o účinky o ktoré ste sa snažili tvrdou drinou.

A tak sa dostávame na ďalší hlavolam:

Chcem využiť účinky jogovej praxe. Preto sa nebudem po praktizovaní jogy sprchovať. Ale potom budem nepríjemne zapáchať. Akým spôsobom sa vyhnem nepríjemnému telovému zápachu??

Pamätajte, pot je prakticky bez zápachu. Baktérie využívajú pot ako živnú „pôdu“ na rozmnožovanie a nepríjemný telový zápach je výsledkom práce baktérií rozkladajúcich bielkovinový obal odmuretých buniek na pokožke. Žiadne baktérie = Žiaden zápach. Ako sa zbaviť baktérií a udržať všetko pod kontrolou bez komplikácií?? Po prvé osprchujte sa pred jogou a uistite sa, že ste úplne suchý. Po druhé, počas cvičenia, noste oblečenie zložené z čo najmenej syntetických vlákien ako je možné. Po tretie, vyhnite sa noseniu voľného a objemného oblečenia počas Vašej praxe – pot ktorý sa zachytí vo Vašom oblešení je ozajstnou oázou pre baktérie. A ako posledné, po praktizovaní jogy si doprajte dostatok času, kým sa Vaše telo upokojí a Vaše potenie sa zastaví predtým ako sa oblečiete.

Poťte sa . Buďte čistý.

Originál v anglickom jazyku: http://www.sadhanainthecity.com/blog/keepitsweaty

Preklad: Vimana